του κουταλιού

Αναγνώστες

λεξικό όρων

Δημοφιλείς αναρτήσεις

λίγα λόγια για μας...

οι φιλοι με φωναζουν Κωσταδακι. κι αν δε με γνωριζεις μη σκας! κι εγω ακομα -τοσα χρονια μετα- δε με ξερω!

Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

stollen (Γερμανία)

γερμανικό Χριστουγεννιάτικο γλυκό αυτό είναι μια πολύχρωμη συλλογή από καρύδια, σταφίδες, φρούτα του δάσους, ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, παραδοσιακά μπαχαρικά των Χριστουγέννων όπως κανέλα, γαρύφαλλο, κάρδαμο και μοσχοκάρυδο, ρούμι ή κονιάκ και μπόλικο βούτυρο. Το αρχικό σχήμα του στόλεν ήταν μια μεγάλη πλεξίδα και συμβόλιζε τον Χριστό μωρό, τυλιγμένο στις φασκιές. Την εποχή της Νηστείας δεν επιτρεπόταν οι φούρνοι να χρησιμοποιήσουν βούτυρο, παρά μόνο λάδι από ρέβα. Τον 15ο αιώνα στην Σαξονία, ο πρίγκιπας Elector Ernst και ο αδερφός του, έστειλαν γράμμα στον τότε πάπα Νικόλας ζητώντας να επιτραπεί να χρησιμοποιηθεί βούτυρο γιατί δεν ήταν καθόλου υγιεινό, αλλά το αίτημα δε έγινε δεκτό. Το 1492 τελικά ο Πάπας Innocent VIII έστειλε ένα γράμμα, γνωστό και ως γράμμα του βουτύρου, που έδινε την άδεια στον πρίγκιπα να χρησιμοποιεί βούτυρο μόνο γι' αυτόν και την οικογένειά του. Οι υπόλοιποι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν βούτυρο, αλλά θα έπρεπε να πληρώνουν το 1/20 της τιμής για να χτιστεί ο καθεδρικός ναός στο Freiberg. Όλα αυτά σταμάτησαν όταν η Σαξονία υιοθέτησε τον προτεσταντισμό. Σιγά-σιγά το στόλεν εξελίχθηκε από ένα απλό, ελάχιστα γλυκό ψωμάκι, σε ένα πολύ πλούσιο κέικ.


ΥΛΙΚΑ
* 340 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 8 γρ. μαγιά σε σκόνη (ή 15 γρ. φρέσκια)
* 75 γρ. βούτυρο μαλακωμένο
* 160 ml χλιαρό γάλα
* 65 γρ. ζάχαρη
* 1 μεγάλο αυγό
* 1 πρέζα αλάτι
* ξύσμα ενός λεμονιού
* 50 γρ. ξανθές σταφίδες
* 45 γρ. μαύρες σταφίδες
* 200 γρ. ανάμεικτα φρούτα αποξηραμένα ή κόντιτα
* 170 γρ. πάστα αμυγδάλου (marzipan)
* κανέλα σε σκόνη
* άχνη ζάχαρη


EKΤΕΛΕΣΗ
Αδειάζουμε το ζεστό γάλα σε ένα μικρό δοχείο και διαλύουμε μέσα του τη μαγιά, μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Σε μεγάλο δοχείο, αναμιγνύουμε το παραπάνω μείγμα με τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο και το μισό αλεύρι. Χτυπάμε πολύ καλά το μείγμα, και προσθέτουμε τμηματικά το υπόλοιπο αλεύρι σε 4 δόσεις, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Όταν το μείγμα γίνει ομοιογενές και σφιχτό, το αδειάζουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και αναμιγνύουμε μέσα του τις σταφίδες και τα αποξηραμένα φρούτα. Συνεχίζουμε το πλάσιμο για λίγα λεπτά, μέχρι η ζύμη να αποκτήσει μια απαλή υφή. Τοποθετούμε τη ζύμη σε μεγάλο, ελαφρώς λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με μια ελαφρώς υγρή πετσέτα για περίπου μία ώρα, έως ότου να διπλασιαστεί ο όγκος της. Αδειάζουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, δίνοντάς της σχήμα πεπλατυσμένης φραντζόλας. Πλάθουμε το marzipan (θα το βρείτε σε μαγαζί με είδη ζαχαροπλαστικής -βλ. "Καναδάς" στη Βασ. Ηρακλείου, Θεσσαλονίκη) σε σχήμα κυλινδρικής ράβδου και την τοποθετούμε στο κέντρο της ζύμης. Διπλώνουμε τη ζύμη πάνω από το marzipan, καλύπτοντάς το τελείως και σφραγίζουμε τη σχισμή. Τοποθετούμε τη φραντζόλα ζύμης πάνω σε ελαφρώς λαδωμένη λαδόκολλα, με τη σχισμή της στην κάτω πλευρά. Σκεπάζουμε με μια ελαφρώς υγρή πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της, μετά από περίπου 40'. Τοποθετούμε την φραντζόλα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175°C, για περίπου 10'. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150°C και αφήνουμε να ψηθεί για άλλα 30' με 40', ή έως ότου αποκτήσει χρυσοκαφέ απόχρωση. Αφαιρούμε τη φραντζόλα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα. Τέλος, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και λίγη κανέλα

Καλή επιτυχία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
 

Diseñado por: Compartidísimo
Scrapping elementos: Deliciouscraps©