του κουταλιού

Αναγνώστες

λεξικό όρων

Δημοφιλείς αναρτήσεις

λίγα λόγια για μας...

οι φιλοι με φωναζουν Κωσταδακι. κι αν δε με γνωριζεις μη σκας! κι εγω ακομα -τοσα χρονια μετα- δε με ξερω!

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010

κέικ (βασική ζύμη)

ΥΛΙΚΑ
* 250 γρ βούτυρο
* 1 1/2 κούπα ζάχαρη
* 1 κούπα γάλα φρέσκο
* 4 αβγά
* 1 βανίλια
* 1 μπέικιν πάουντερ
* 2 1/2 κούπες αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Να σημειώσουμε πρώτα οτι έιναι προτιμότερο για να πετύζει η συνταγή μας να λάβουμε 2 πράγματα υπόψιν μας. Πρώτον το βούτυρο, το γάλα και τα αβγά που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και δεύτερον το αλέυρι με το μπέικιν πάουντερ και την βανίλια θα πρέπει να έιναι κοσκινισμένα μαζί. Εφόσον έχουμε κάνει λοιπόν τα παραπάνω βήματα, ξεκινάμε να κάνουμε το κέικ μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C (όχι στον αέρα!!). Θα βουτυρώσουμε μια φόρμα για κέικ και θα την περάσουμε με λίγο αλεύρι. Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη να αφρατέψουν σε δυνατή ταχύτητα. Έπειτα χαμηλώνουμε τα χύτητα στο μίξερ και ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα και λίγο λίγο το αλεύρι. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να διαρκεί όχι παραπάνω από όσο χρειάζεται για να ενσωματωθούν τα υλικά μας στο υπόλοιπο μείγμα. Οι ζύμες που φουσκώνουν δεν χρειάζονται πολύ χτύπημα γιατί στο τέλος δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα (δηλ. να φουσκώσουν αρκετά). Βάζουμε το μείγμα μας στην βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Πριν βγάλουμε το κέικ από το φούρνο, δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι το οποίο μπήγουμε στο κέικ μας και αν αυτό βγει καθαρό σημαίνει πως το κέικ μας ψήθηκε και το βγάζουμε από το φούρνο. Αν όμως δεν βγει καθαρό το ψήνουμε ακόμη λίγο όπου και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με το μαχαίρι. Για να βγάλουμε το κέικ από την φόρμα και να μην μας σπάσει με ένα μαχαίρι θα περάσουμε γύρω γύρω τα τοιχώματα της φόρμας για να ξεκολλήσουμε το τυχόν κολλημένο κέικ. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Καλή επιτυχία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
 

Diseñado por: Compartidísimo
Scrapping elementos: Deliciouscraps©