του κουταλιού

Αναγνώστες

λεξικό όρων

Δημοφιλείς αναρτήσεις

λίγα λόγια για μας...

οι φιλοι με φωναζουν Κωσταδακι. κι αν δε με γνωριζεις μη σκας! κι εγω ακομα -τοσα χρονια μετα- δε με ξερω!

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

γλυκό φιρίκι


ΥΛΙΚΑ
    * 1 κιλό φιρίκια
    * 1 κιλό ζάχαρη
    * 2 ποτήρια νερό
    * 1 φύλλο αρμπαρόριζα
    * 5 καρφάκια γαρύφαλλο
    * 4 βανίλιες
    * 150 γρ. αμύγδαλα καθαρισμένα
    * 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το φιρίκι για μερικούς είναι ο βασιλιάς του μήλου. Είναι μικρότερο, λιγότερο εντυπωσιακό στην όψη από τις γνωστές ποικιλίες μήλου, πολύ ευωδιαστό και έχει την τιμητική του το φθινόπωρο. Το φιρίκι πάει να μας λείψει, γιατί για να καρπίσει μία φιρικιά θέλει καμιά δεκαπενταριά χρονάκια - και ως γνωστόν "ο χρόνος είναι χρήμα", "η ζωή είναι πολύ μικρή, για να 'χει υπομονή" κι άλλα άχαρα illustration στερεότυπα. Πάντως, όσο υπάρχει Πήλιο και τοπική πρωτοβουλία, θα υπάρχει και φιρίκι και όσο σπάνια είναι η ομορφιά του Πηλίου τόσο… gourmet θα γίνει και το φιρίκι. Οπότε καλό είναι να μας βρίσκεται μία συνταγή σαν αυτή!
Πρώτα ξεφλουδίζουμε τα φιρίκια, αφαιρούμε με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια και ρίχνουμε τα μήλα σε μια λεκάνη με νερό που έχουμε στύψει λίγο λεμόνι, για να μη μαυρίσουν. Μετά βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με νερό σε μια κατσαρόλα και μόλις διαλυθεί βάζουμε και τα φιρίκια να βράσουν. Προσθέτουμε το γαρύφαλλο, την αρμπαρόριζα και τις βανίλιες. Όσο βράζει, ξαφρίζουμε το σιρόπι μέχρι να σταματήσει να αφρίζει. Το λεμόνι θα το στύψουμε λίγα λεπτάκια πριν να είναι έτοιμο το γλυκό μας. Γεμίζουμε το κάθε κομμάτι με αμύγδαλα, βγάζουμε την αρμπαρόριζα και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
 

Diseñado por: Compartidísimo
Scrapping elementos: Deliciouscraps©