χρήσιμα:

του κουταλιού

Αναγνώστες

λεξικό όρων

Δημοφιλείς αναρτήσεις

λίγα λόγια για μας...

οι φιλοι με φωναζουν Κωσταδακι. κι αν δε με γνωριζεις μη σκας! κι εγω ακομα -τοσα χρονια μετα- δε με ξερω!

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

lemon pie (λεμονόπιτα)

Σύμφωνα με τους ιστορικούς των τροφίμων, οι λεμονάτες αρωματισμένες κρέμες, πουτίγκες και πίτες απολαμβάνονταιι από τους μεσαιωνικούς χρόνους. Ενώ από την Αναγέννηση η Ευρώπη σερβίρει χτυπημένα ασπράδια σε πολλά πιάτα, μόνο τον 17ο αιώνα θα τελειοποιηθεί η μαρέγκα. Τον 18ο αιώνα αγγλικά βιβλία μαγειρικής ονομάζουν ένα κέικ λεμόνι ως παραλλαγή της συνταγή για κέικ πορτοκάλι (κα Raffald, η έμπειρη αγγλική Οικονόμος). Μέχρι το 19ο αιώνα, λεμόνι κέικ αποτελούσε πρότυπο στα αμερικανικά βιβλία μαγειρικής, όταν ήρθε η λεμονόπιτα με τη μαρέγκα, φτιαγμένη με λεμόνι και πηγμένο γάλα για τυρί και μαρέγκα στην κορυφή και υπήρξε ένα από τα αγαπημένα αμερικάνικα επιδόρπια. Η Λεμονόπιτα με μαρέγκα, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, είναι προϊόν του 19ου αιώνα. Η πρώτη συνταγή που καταγράφηκε δημιουργήθηκε από τον Αλέξανδρο Frehse στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα και γίνεται με βιολογικά συστατικά: λεμόνια και αυγά

ΥΛΙΚΑ

για τη βάση:
* 260 γραμ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 100 γραμ.ζάχαρη
* 150 γραμ.βούτυρο αγελαδινό ή βιτάμ
* 1 βανίλια
* 1/2 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού

Για την κρέμα:
* 4 αυγά
* 250 γραμ. ζάχαρη
* 1 κουταλιά σούπας γεμάτη αλεύρι
* 1 κ.γλ. baking powder
* 1 βανίλια
* 1 κ. γλ. κοφτό ξύσμα από λεμόνι
* 1/2 φλιτζανάκι του καφέ χυμό λεμονιού

Για τη μερέγκα:
* 4  ασπράδια αβγών
* 120 γρ. ζάχαρη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της βάσης δηλαδή το αλεύρι, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το ξύσμα και τη βανίλια και τα δουλεύουμε με τα δάχτυλα να γίνει μια ζύμη ψιχουλιαστή.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί ή πυρέξ 35*23 περίπου και στρώνουμε τη ζύμη πατώντας τη να καλύψει τον πάτο του ταψιού και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς και το ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου.
Εν τω μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά της κρέμας αρκετή ώρα ώσπου να ασπρίσουν και τα στρώνουμε πάνω στη βάση μπισκότου και το ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά περίπου ώσπου να κάνει μια τραγανή κρούστα από πάνω.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια τμηματικά μέχρι να δημιουργηθεί μια μαρέγκα, όχι σφιχτή όμως! Προσθέτουμε και τη ζάχαρη κι αφήνουμε και πάλι να χτυπηθούν τα υλικά μας, μέχρι αυτή τη φορά να σχηματιστεί μια σφτιχτή και λεία μαρέγκα. Πάνω από τη γέμιση του λεμονιού στρώνουμε την μαρέγκα, στην τάρτα. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180°C κι αφήνουμε την τάρτα στο γκριλ για μερικά λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ψιλοκαμμένο, χρυσαφί χρώμα η μαρέγκα. Την ελέγχουμε τακτικά, ώστε να μη μας καεί, γιατί το γκριλ είναι δυνατό.


Καλή επιτυχία!

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

η μαρέγκα?

Κωσταδακι είπε...

έχετε δίκιο, τη συμπληρώσαμε! ευχαριστουμε για την παρατήρηση :)

Leas είπε...

Το δοκίμασα αλλά ήταν σκέτη αποτυχία. Το σιρόπι δεν έδεσε και χύθηκε. Η μαρέγκα άρπαξε αμέσως στο γκριλ και φυσικά δεν ψήθηκε.

Παρακαλώ να είστε λίγο πιο συγκεκριμένοι στα υλικά. Οχι 1 1/2 κούπα νερό και 1/2 κούπα λεμόνι. Τι θα πει αυτό; Συγκεκριμένα δεν γίνεται; Π.χ. 300 ml νερό και 120 ml χυμό λεμονιού; Κοινή λογική για μας που δεν το καταλαβαίνουμε...

Leas είπε...

Επίσης δύο ακόμη παρατηρήσεις. Την μαρέγκα την χτυπάμε με σύρμα με το χέρι και όχι στο μίξερ γιατί κόβει. Και δεύτερο μήπως είναι καλύτερα να την ψήσουμε στο φούρνο στις αντιστάσεις και όχι στο γκριλ για να ψηθεί καλύτερα και ομοιόμορφα;

Κωσταδακι είπε...

αγαπητε Leas,
μαλλον θα αναφερεσαι σε καποια αλλη συνταγη γιατι πολυ απλα δεν εχει ουτε σιροπι η συνταγη και φυσικα σε κανενα απο τα υλικα δεν αναφερουμε "1 κουπα" αλλα αναφερουμε γραμμαρια. παρ'ολα αυτα επειδη η συνταγες ειναι παντα δοκιμασμενες και πολυ προσεκτικα γρμμενες μαλλον θα εκανες καποιο λαθος στα βηματα. καλη επιτυχια στην ενδεχομενη νεα σου προσπαθεια

σε ευχαριστω πολυ

Κωσταδακι είπε...

επισης να συμπληρωσω πως τη μαρεγκα τη χτυπαω πάντα στο μιξερ και δε μου εχει κοψει ποτε. αν ομως σε βοηθαει καλυτερα κι εχεις την υπομονη, μπορεις να τη χτυπας με το συρμα. οσο για το ψησιμο, γινεται παντα στο γκριλ για να παρει αυτη τη "καμμενη οψη", ομως θα πρεπει να προσεξεις τη σχαρα να τη βαλεις στο τελευταιο κατω επιπεδο.
ευχαριστω και παλι!

Έλενα είπε...

Νοστιμότατο! Και πέτυχε με την πρώτη!

Ανώνυμος είπε...

Μόλις τελειώσει η συνταγή την βάζουμε αμέσως στο ψυγείο και για πόση ώρα?

Ανώνυμος είπε...

baking powder στην κρεμα?μηπως στη βαση?

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας. Ακολούθησα τη συνταγή κατά γράμμα αλλά απέτυχε. Η κρέμα δεν ήταν κρέμα αλλά ένα νερουλό μείγμα το οποίο η βάση ήπιε μέσα στο φούρνο και φούσκωσε. δεν πρέπει η κρέμα να βγαίνει πιο σταθερή; την έκανα πολύ προσεκτικά. Κάτι ίσως είναι λάθος! Σας ευχαριστώ πολύ!

Ανώνυμος είπε...

κωσταδακι μου πολυ ωραια ησυνταγη σου μπραβοοοοο

Κωσταδακι είπε...

Στο ψυγειο καλο θα ηταν αν τη βαλετε για ολοκληρο βραδυ να τραβηξει. Το baking powder το βαζουμε στη κρεμα γιατι θελουμε λιγο να φουσκωσει. Οσο για σενα που λες οτι δεν πετυχε: δε μπορω να καταλαβω πως σου βγηκε η κρεμα νερουλη αφου δεν εχει πολυ υγρο στοιχειο.

Ανώνυμος είπε...

To ekana kai vgike aisxro..nerouli krema parolo pou sto mixer itan pixti..i marega murize augoulila ..pws den pathame kai tipota

Κωσταδακι είπε...

τι κριμα, μαλλον ηταν χαλασμενα τα αυγα σου. ξαναδοκιμασε, με φρεσκα αυγα αυτη τη φορα!

Δημοσίευση σχολίου

 
 

Diseñado por: Compartidísimo
Scrapping elementos: Deliciouscraps©