χρήσιμα:

του κουταλιού

Αναγνώστες

λεξικό όρων

Δημοφιλείς αναρτήσεις

λίγα λόγια για μας...

οι φιλοι με φωναζουν Κωσταδακι. κι αν δε με γνωριζεις μη σκας! κι εγω ακομα -τοσα χρονια μετα- δε με ξερω!

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

μαρμελάδα φράουλα

ΥΛΙΚΑ(4 μέτρια βάζα μαρμελάδα):
    * 2 κιλά φράουλες
    * 3/4 κιλού ζάχαρη
    * χυμό ενός λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τις φράουλες, βγάζουμε το κοτσανάκι τους και τις ρίχνουμε στο τρυπητό για να μη κρατήσουν νερό. Τις κόβουμε κομματάκια με το μαχαίρι και τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα πλατιά : μία στρώση φράουλα - μία στρώση ζάχαρη - ξανά φράουλα και ζάχαρη (μισή ώρα περίπου - πόσο γρήγοροι είστε;)  Αφήνουμε λίγο να ποτίσει η ζάχαρη και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά (3)
  Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά (2 με 2,5), ώστε να μη κοχλάζει το μίγμα, και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται (5 - 10 λεπτά). Ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1,5. Ανακατεύουμε κάπου - κάπου για να μη κολλήσει το μίγμα. Αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή περίπου ώρα ακόμη και δοκιμάζουμε πόσο έχει πήξει η μαρμελάδα βγάζοντας λίγη με ένα κουτάλι σε πιατάκι, να κρυώσει (συνήθως 3 τέταρτα της ώρας συνολικά είναι αρκετά για να πήξει η μαρμελάδα)
      ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν πρέπει να μπει βρεγμένο κουτάλι μέσα στο μίγμα κατά τη διάρκεια του βρασμού.
Γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα καθαρά ζεστά βάζα, τα κλείνουμε σφιχτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν άνω σε μια πετσέτα (για να μη σπάσουν)

Όλη η διαδικασία δεν παίρνει πάνω από μιάμιση ώρα. Αν αφιερώσουμε για τη δουλειά αυτή 2-3 απογεύματα έχουμε μαρμελάδα για όλο το χρόνο.

Το ίδιο εύκολα γίνεται και η μαρμελάδα ροδάκινο ή η μαρμελάδα βερύκοκο.

καλή επιτυχία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
 

Diseñado por: Compartidísimo
Scrapping elementos: Deliciouscraps©