του κουταλιού

Αναγνώστες

λεξικό όρων

Δημοφιλείς αναρτήσεις

λίγα λόγια για μας...

οι φιλοι με φωναζουν Κωσταδακι. κι αν δε με γνωριζεις μη σκας! κι εγω ακομα -τοσα χρονια μετα- δε με ξερω!

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010

Σάμαλι πολίτικο

ΥΛΙΚΑ
* 2 1/2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
* 1 1/2 κούπα ζάχαρη
* 1 1/2 κούπα γιαούρτι
* 1 κουταλάκι σόδα
* 1/4 κουταλάκι βανίλια ή μαστίχα κοπανισμένη
* 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
* 25 αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση
* 4 κουταλιές βούτυρο λιωμένο

για το σιρόπι
* 2 κούπες ζάχαρη
* 1 1/4 κούπας νερό
* 1/3 κούπας γλυκόζη
* 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
* λίγη βανίλια ή μαστίχα κοπανισμένη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ' ένα μεγάλο μπολ, ανακατέουμε το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη, το άρωμα και το μπέικιν πάουντερ. Σ' ένα μικρότερο μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη σόδα και ρίχνουμε το μέσα στο μίγμα του σιμιγδαλιού. Ανακατεύουμε μ' ένα κουτάλι, ώσπου να υγρανθεί καλά όλο το σιμιγδάλι. Αδειάζουμε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι παραλληλόγραμμο με διαστάσεις 28x38 εκ. ή στρογγυλό με διάμετρο 35 εκ. και στρώνουμε την επιφάνεια με υγρή σπάτουλα. Αφήνουμε το να σταθεί 2-3 ώρες, να φουσκώσει το σιμιγδάλι. Το κόβουμε με μαχαίρι σε κομμάτια και βάζουμε μισό αμύγδαλο στο κέντρο κάθε κομματιού. Ψήνουμε το γλύκισμα στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 35'-40', να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Στο μεταξύ, βάζουμε σε κατσαρόλα όλα μαζί τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε τα 5'. Βγάζουμε το γλύκισμα από το φούρνο και χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείφουμε την επιφάνεια με το βούτυρο. Περιχύνουμε το γλύκισμα με το σιρόπι, ρίχνοντάς το κουταλιά - κουταλιά. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και βγάζουμε τα κομμάτια σε πιατέλα. Φυλάσσουμε το σάμαλι σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη, για να μη στεγνώσει.


Καλή επιτυχία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
 

Diseñado por: Compartidísimo
Scrapping elementos: Deliciouscraps©