του κουταλιού

Αναγνώστες

λεξικό όρων

Δημοφιλείς αναρτήσεις

λίγα λόγια για μας...

οι φιλοι με φωναζουν Κωσταδακι. κι αν δε με γνωριζεις μη σκας! κι εγω ακομα -τοσα χρονια μετα- δε με ξερω!

Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010

Gallette des rois


Η τούρτα Gallette des rois είναι μια τούρτα που παρασκευάζεται για τον εορτασμό των Θεοφανείων και παραδοσιακά πωλούνται και καταναλώνονται λίγες ημέρες πριν και μετά την ημερομηνία αυτή. Επίσης έχει οριστεί ως το κέικ Δωδέκατη Νύχτα και είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο φημισμένα στη Γαλλία.

ΥΛΙΚΑ
* 500 γρ. έτοιμη σφολιάτα
* 125 γρ. βούτυρο
* 125 γρ. ζάχαρη άχνη
* 125 γρ. αμύγδαλο αποφλοιωμένο αλεσμένο στο μπλέντερ σε σκόνη
* 2 μεγάλα αυγά ή 3 μικρά
* 25 γρ. αλεύρι
* 25 γρ. ρούμι μαύρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, την άχνη και την αμυγδαλόσκονη μέχρι να φουσκώσουν και να γίνει μια λευκή κρέμα. Ρίχνουμε σταδιακά τα αυγά και το ρούμι. Κατεβάζουμε από το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με μια κουτάλα. Κόβουμε τη σφολιάτα σε 2 κύκλους διαμέτρου 30 εκ. Τοποθετούμε στον ένα κύκλο τη κρέμα αφήνοντας περιφερειακά 2 εκ. χωρίς κρέμα. Ανακατεύουμε ένα αυγό με λίγο γάλα και με ένα πινέλο αλείφουμε την ελεύθερη επιφάνεια της σφολιάτας. Σκεπάζουμε με τον άλλο κύκλο. Πιέζουμε τις 2 σφολιάτες μεταξύ τους έτσι ώστε να κολλήσουν καλά και μ’ ένα μαχαίρι σπρώχνουμε προς τα μέσα τη σφολιάτα ανά πόντο έτσι ώστε να πετύχουμε σχήμα μαργαρίτας. Με τη μύτη ενός μαχαιριού χαράζουμε από το κέντρο στις άκρες ημικύκλιες γραμμές. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το υπόλοιπο μείγμα αυγού και αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο - 170οC για 1 ώρα. Το διατηρούμε εκτός ψυγείου.

Kαλή επιτυχία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
 

Diseñado por: Compartidísimo
Scrapping elementos: Deliciouscraps©