ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
* 100 γρ. βούτυρο θερμοκρασίας δωματίου
* 150 γρ. αλεύρι
* 1 αυγό
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
* 500 γρ. αμύγδαλο λευκό σκόνη
* 500 γρ. ζάχαρη άχνη
* 6 αυγά
* ½ ξύσμα λεμονιού
* 100 γρ. κονιάκ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο και το αυγό στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με το φτερό, μέχρι να έχουμε μια ζύμη αρκετά σφικτή που να μη κολλάει στα δάχτυλα. Την αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο. Σε άλλο σκεύος ανακατεύουμε την αμυγδαλόσκονη και τη ζάχαρη. Ανακατεύοντας σταδιακά ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά. Προσθέτουμε το κονιάκ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτοντας και το ξύσμα λεμονιού. Αφήνουμε το μείγμα για λίγη ώρα να μείνει. Πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα πολύ λεπτό φύλλο και την απλώνουμε μέσα μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα κατά προτίμηση παραλληλόγραμμη 22Χ22 εκ.. Γεμίζουμε το εσωτερικό της φόρμας με τη γέμιση. Καθαρίζουμε τη περιφέρεια από τη ζύμη, ψήνουμε για 1 ώρα στους 150οC μέχρι να ψηθεί καλά. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και προαιρετικά με τη βοήθεια ενός χαρτιού φτιάχνουμε ένα σταυρό. Αυτό δείχνει ότι το γλυκό αυτό προέρχεται από μοναστήρι.
Kαλή επιτυχία!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου