του κουταλιού

Αναγνώστες

λεξικό όρων

Δημοφιλείς αναρτήσεις

λίγα λόγια για μας...

οι φιλοι με φωναζουν Κωσταδακι. κι αν δε με γνωριζεις μη σκας! κι εγω ακομα -τοσα χρονια μετα- δε με ξερω!

Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010

τάρτα Σαντιάγκο

Tarta de Σαντιάγο είναι ένας τύπος αμύγδαλο πίτα από Ισπανικά περιοχή Γαλικία. Η πλήρωση αποτελείται κυρίως από τα επίγειες αμύγδαλα, τα αυγά και τη ζάχαρη. Η κορυφή της πίτας είναι συνήθως διακοσμημένη με την κονιοποιημένη ζάχαρη, που καλύπτεται από μια σφραγίδα του σταυρού Αγίου James (cruz de Σαντιάγο) όποιος δίνει στη ζύμη το όνομά του.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
* 100 γρ. βούτυρο θερμοκρασίας δωματίου
* 150 γρ. αλεύρι
* 1 αυγό


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
* 500 γρ. αμύγδαλο λευκό σκόνη
* 500 γρ. ζάχαρη άχνη
* 6 αυγά
* ½ ξύσμα λεμονιού
* 100 γρ. κονιάκ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο και το αυγό στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με το φτερό, μέχρι να έχουμε μια ζύμη αρκετά σφικτή που να μη κολλάει στα δάχτυλα. Την αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο. Σε άλλο σκεύος ανακατεύουμε την αμυγδαλόσκονη και τη ζάχαρη. Ανακατεύοντας σταδιακά ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά. Προσθέτουμε το κονιάκ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτοντας και το ξύσμα λεμονιού. Αφήνουμε το μείγμα για λίγη ώρα να μείνει. Πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα πολύ λεπτό φύλλο και την απλώνουμε μέσα μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα κατά προτίμηση παραλληλόγραμμη 22Χ22 εκ.. Γεμίζουμε το εσωτερικό της φόρμας με τη γέμιση. Καθαρίζουμε τη περιφέρεια από τη ζύμη, ψήνουμε για 1 ώρα στους 150οC μέχρι να ψηθεί καλά. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και προαιρετικά με τη βοήθεια ενός χαρτιού φτιάχνουμε ένα σταυρό. Αυτό δείχνει ότι το γλυκό αυτό προέρχεται από μοναστήρι.

Kαλή επιτυχία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
 

Diseñado por: Compartidísimo
Scrapping elementos: Deliciouscraps©