χρήσιμα:

του κουταλιού

Αναγνώστες

λεξικό όρων

Δημοφιλείς αναρτήσεις

λίγα λόγια για μας...

οι φιλοι με φωναζουν Κωσταδακι. κι αν δε με γνωριζεις μη σκας! κι εγω ακομα -τοσα χρονια μετα- δε με ξερω!

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Βασιλόπιτα

ΥΛΙΚΑ
* 5 αυγά
* 2 φλιτζάνια ζάχαρη
* ½ φλιτζάνι γάλα φρέσκο
* ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού φρέσκο
* 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
* ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
* ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
* 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
* ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
* ½ φλιτζάνι κονιάκ
* 1 ½ φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια
* Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
* 1 βανίλια
* 1 πρέζα αλάτι
* 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο με το baking powder
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 6-7 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Τότε προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν μέχρι να απορροφηθούν καλά από το μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού.{προσέξτε όμως να το κάνετε αυτό πάνω απο τον κάδο του μίξερ, γιατί φουσκώνει και μπορεί να χυθεί}.αφού το προσθέσουμε στο μείγμα που συνεχίζουμε να χτυπάμε στο μίξερ , ρίχνουμε το αλάτι και τη βανίλια. Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε στο μείγμα εναλλάξ το αλεύρι με το baking powder , το κονιάκ και το γάλα. Στο τέλος, ρίχνουμε τα καρύδια και τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 35 εκατοστών. Τινάζουμε το ταψί για να φύγει το περιττό αλεύρι. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στη διάμετρο του ταψιού και τη στρώνουμε στο ταψί. Αδειάζουμε το μείγμα της βασιλόπιττας και στρώνουμε την επιφάνεια της απαλά με σπάτουλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμη μπήγουμε ένα μυτερό μαχαίρι στο κέντρο της βασιλόπιττας και κοιτάμε να βγαίνει καθαρό. Αφού κρυώσει ξεφορμάρουμε και ξεκολλάμε τη λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Καλή επιτυχία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
 

Diseñado por: Compartidísimo
Scrapping elementos: Deliciouscraps©